Czy jesteś właścicielem (lub zarządcą) parków narciarskich, pólek ćwiczebnych, narciarskich tras biegowych, narciarskich tras zjazdowych, nartostrad oraz zorganizowanych terenów narciarskich?
Sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo korzystającym, w tym dzieciom i ich opiekunom oraz pracownikom.
Przedstawiciele Polskich Stacji Narciarskich i Turystycznych oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowały wytyczne dla parków narciarskich, pólek ćwiczebnych, narciarskich tras biegowych, narciarskich tras zjazdowych, nartostrad oraz zorganizowanych terenów narciarskich na okres zimowy 2021/2022.
Pamiętaj:
- Zachęć nieszczepionych współpracowników do rozważenia decyzji zaszczepienia się.
- Zwiększ odległość między pracownikami (stosownie do aktualnie obowiązujących przepisów) oraz wprowadź rozwiązania mające na celu odseparowanie poszczególnych zmian pracowników.
- Podziel kompleks na strefy, tak aby pracownicy z poszczególnych stref mieli jak najmniejszy kontakt.
- Zapewnij pracownikom środki do mycia i dezynfekcji rąk wraz z instrukcją właściwego mycia i dezynfekcji rąk.
- Zapewnij pracownikom środki do mycia i dezynfekcji powierzchni. Przeprowadzać dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, aby klienci nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji. Zapewnij pracownikom środki ochrony indywidualnej oraz instrukcje dot. prawidłowego stosowania środków ochrony indywidualnej (maseczki, rękawiczki).
- Zapewnij kosze/pojemniki do wyrzucania zużytych masek lub rękawic jednorazowych. Zalecenia w tym zakresie zostały wskazane na stronie internetowej GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/.
- Ogranicz korzystanie przez pracowników z powierzchni wspólnych.
- Zapewnij płyny do dezynfekcji – co najmniej jeden dozownik w każdym ogólnodostępnym miejscu, w którym pojawiają się klienci (kasy, wypożyczalnie, itp.). Zapewnij ciągły/ stały dostęp do płynu dezynfekcyjnego i nie dopuszczaj do braku środka dezynfekcyjnego w dozownikach.
- Zapewnij w toaletach ogólnodostępnych dla klientów stały/ciągły dostęp do mydła w płynie oraz środka do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu co najmniej 60% wraz z instrukcją właściwego mycia i dezynfekcji rąk.
- Przeprowadzaj i monitoruj codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem dezynfekowania powierzchni dotykowych (tj. m.in. terminali, klamek, stołów).
- Zapewnij miejsce do izolacji osoby wykazującej objawy chorobowe kompatybilne z objawami COVID-19.
Szczegółowe instrukcje dostępne są na stronie Ministerstwa Rozwoju i Technologii, pod adresem: https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/stoki-narciarskie